BrabantWonen: de Groene Brink is nu al geslaagd

Home / Geen categorie  / BrabantWonen: de Groene Brink is nu al geslaagd

Een voormalig ontmoetingscentrum transformeren tot vier extreem energiezuinige woningen. Dat is meer dan een uitdaging, dat is een avontuur! Samen met onze installatiepartner Kemkens realiseerden we voor BrabantWonen vier nul-op-de-meter (NOM-)woningen. Identieke woningen, maar dan met vier verschillende typen installaties. En dus vier verschillende manieren om NOM te bereiken! De woningen zijn vanaf 1 maart 2018 bewoond en hun installaties en energieverbruik worden zorgvuldig gemonitord.

Op de foto v.l.n.r. Benny Goossens (Kemkens Installatieburo), Bahman Laké (BrabantWonen), Frans Brouwers (Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie).

Topprestatie
De eerste ideeën rondom de Groene Brink kregen vorm tijdens een overleg tussen BrabantWonen, Kemkens Installatieburo en Caspar de Haan onderhoud & renovatie, net vóór de bouwvak 2017. En al in februari van dit jaar werden de vier NOM appartementen opgeleverd voor bewoning. “Dat is achteraf gezien een topprestatie waar we trots op zijn”, vertelt Bahman Laké. Als projectleider bij BrabantWonen kijkt hij met veel plezier terug: “Uiteindelijk kozen we voor vier NOM-woningen met vier totaal verschillende installaties. Het bijzondere hierbij is dat de engineering van de installaties pas plaatsvond toen de indeling en bouwkundige voorzieningen vorm kregen. Zelf zoek ik altijd naar vernieuwing bij projecten, en vernieuwend is ons project de Groene Brink absoluut. De vier totaal nieuw samengestelde NOM-installaties worden gemonitord. Hiermee stellen we de komende jaren proefondervindelijk vast wat de beste keuze is qua installatie, gebaseerd op onder andere bewonersgenot en verbruik. Dat monitoren doen we samen met de betrokken bewoners van de Groene Brink. Nu, ruim een half jaar later, zijn zij zeer tevreden over de ruimte van de woningen (47 m2), het comfort en leefklimaat. Alhoewel we de Groene Brink nog ruim 2 jaar monitoren, kunnen we nu al spreken van een geslaagd project.”