Artikel vakblad Aannemer

Home / Geen categorie  / Artikel vakblad Aannemer

Op zoek naar de juiste oplossing voor nul-op-de-meter: vier keer NOM met verschillende installaties. In een voormalig buurtcentrum zijn vier nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd. Elke woning beschikt over een ander installatiesysteem. De verschillende concepten worden de komende jaren gemonitord. De schil van het gebouw is bij de renovatie hoogwaardig geïsoleerd.

Bewoner Thomas Hopman is in ieder geval heel tevreden met zijn nieuwe NOM-woning en is vooral blij dat hij gewoon nog een raam open mag zetten. “Want de zon hoeft maar even te schijnen en het is al 23 graden”, zegt hij. Dat zijn woning snel opwarmt heeft natuurlijk alles te maken met de met baksteenstrips afgewerkte 25 cm dikke laag PIR-schuim tegen de gevel. Behalve een dikke schil heeft het appartement ook een zuinige verwarmings- en ventilatie-installatie. Die ligt niet direct in het zicht, maar is weggewerkt in de kleine techniekruimte. Hoewel Hopman niet precies weet hoe het allemaal technisch werkt, weet hij wel wat het NOM-concept voor zijn woning inhoudt. Namelijk dat hij in principe niet meer elektriciteit zou moeten gebruiken dan er door de PV-panelen op het dak wordt opgewekt. En hoeveel dat is, is online te volgen. “We krijgen binnenkort nog coachingsgesprekken met de woningcorporatie. Over hoe alles precies in zijn werk gaat en hoe we zuinig met energie kunnen omspringen.” Lees hier het hele artikel.